Kylmäsavulohta ja saaristolaistunnelmaa
Jurmo Saaristolaisnäkkäri on mainio alusta ladata täyteen herkkuja. Tässä kielen mennessään vievässä reseptissä lohi, smetana ja kirpsakka tyrni tuovat saariston maut elävänä makunystyröillesi.
Smetanatäyte lohelle
Ainekset
1 pkt kylmäsavulohta
1 prk smetanaa
1 sitruunan kuori raastettuna
Tilliä
Suolaa
1 kpl salottisipulia
Ohje
Pilko sipuli pieneksi kuutioksi, raasta sitruunan kuori kulhoon. Pilko tilli pieneksi. Sekoita kaikki keskenään smetanan kanssa ja lisää mausteet.
Tyrnikompotti
Ainekset
150 g tyrnimarjoja (pakastettuja)
75 g sokeria
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
Ohje
Laita sulatetut tyrnimarjat kulhoon ja ripottele sokeri päälle. Anna vetäytyä 15–20 minuuttia.
Lisää sen jälkeen etikka, ripaus suolaa ja öljy. Keitä 8–10 minuuttia alhaisella lämmöllä, kunnes seos on sakeutunut kompotiksi. Ota kattila pois liedeltä ja anna kompotin vetäytyä hetki. Mausta vielä tarpeen mukaan etikalla ja sokerilla ja kaada kompotti kulhoon.
Kompottia voi valmistaa myös isomman erän ja säilöä hillopurkkeihin myöhempää käyttöä varten.
Levitä näkkileivälle pieni nokare smetanatäytettä ja kokoa kylmäsavulohi päälle. Lisää lopuksi kompotti leivän päälle ja tarjoile.